Garfield Venice Beach

AB Design Studio

Typologies

Venice Beach Residence

Venice Beach Residence
Design Challenge

How did the architects remodel a modest single-family residence located on a narrow lot into a contemporary, light-filled, two-story addition to accommodate the needs of a growing family?

Design Solution

The design team blended the modern rear addition with the traditional, existing structure at the street front of the home. A gently sloping lot allowed AB design studio to ensure that the front-facing façade retained its neighborhood scale, while permitting the addition of larger, more expressive volumes to the rear, hidden from plain sight at street level. The client’s desire for an indoor/outdoor dining room led to the home’s signature feature of operable, floor-to-ceiling bi-folding glass doors that, when open, create an open-air atmosphere while allowing for common areas to engage with exterior spaces. 

The architects added a master suite to the second level that separates the space from the children’s areas below. A floor-to-ceiling glass wall offers unobstructed views of the backyard and beyond from the master bedroom. An outdoor deck, accessible from the master bath, provides an added private space for relaxing. Outside, a living wall shields a portion of the existing home’s front unit, providing privacy for the back unit while modernizing the home.

Project Data

LOT SIZE
7,470 sf
PROJECT SIZE
3,210 sf
LOCATION
Venice Beach
CONSTRUCTION COST
$500,000
PRINCIPAL
Josh Blumer, AIA
PROJECT MANAGER
Eric Behr
DESIGN TEAM
Clay Aurell, AIA | Aramis Arciga | Justin Killian
GENERAL CONTRACTOR
Mark Matheisen Construction Corp.
STRUCTURAL ENGINEER
Ashley & Vance