AB Design Studio

Typologies

Oliver's

Oliver's
Design Challenge

How did the architects strike a balance between creating elegance and sophistication, while maintaining a casual and approachable coastal California environment?

 

Design Solution

AB design studio designed Oliver’s, an upscale plant-based restaurant located in coastal Montecito, CA—previously known as Peabody’s—with a contemporary flair, upgraded amenities, and added patio space.

It was important to the client to convey a feeling of luxury and sophistication, while remaining approachable. An expanded patio shaded by canopy trees enlarges the restaurant’s presence on a prominent local corner with historic value, activates the streetscape, and creates intrigue for potential guests.

The design team extended the dining experience outward toward the patio and further along the street, increasing the overall footprint of the restaurant. A 20-foot-long glass and bronze accordion-style door system, when open, further integrates the interior with the exterior.

The architects incorporated a new stairway entrance with lift, and graded parkways and entryways for ADA-accessibility. Mechanical, electrical, and plumbing equipment were carefully hidden beneath the floors and within the walls to maximize dining room space. 

Project Data

LOT SIZE
32,242 sf
PROJECT SIZE
2,250 sf
LOCATION
Santa Barbara, CA
PRINCIPAL
Clay Aurell, AIA
PROJECT MANAGER
Matthew Beausoleil
DESIGN TEAM
Josh Blumer, AIA | Myrissa Wolfe | Luis Garcia | Patrick Fromm | Aramis Arciga | Afioga Afioga | Danny Loza
INTERIOR DESIGNER
SFA Design
GENERAL CONTRACTOR
Giffin & Crane
LANDSCAPRE ARCHITECT
Art Luna Garden
STRUCTURAL ENGINEER
Van Sande Structural Consultants
MEP
Brummel-Myrick & Associates
CIVIL ENGINEER
Mike Viettone [On-Site Jason Gotsis [Off-Site]
ELECTRICAL ENGINEER
JMPE
LIGHTING DESIGN
Ann Kale Associates, LTD.
KITCHEN CONSULTANT
Kamran and Company, Inc.