SOCO COMMERCIAL BUILDING

AB Design Studio

Typologies

SOCO COMMERCIAL BUILDING

SOCO COMMERCIAL BUILDING
Design Challenge

How did the architects revitalize an aging commercial complex to match the energized character of an up-and-coming neighborhood? 

 

Design Solution

AB design studio repositioned a dated, two-level warehouse structure and parking lot into a modern, mixed-use office complex to create more value out of the property.

Located on a thriving commercial corridor in downtown Santa Barbara, a series of individual warehouse-style units—with original industrial elements intact and exposed—was given a contemporary update. The architects capitalized on a strong cantilevered overhang, new storefront glazing systems, and unified material palette to activate the exterior façade.

The revitalized complex supports a variety of office suites, lofts, and studios, as well as café with outdoor seating. Offices feature open floorplans with glass-enclosed conference rooms. Larger units on the ground floor feature roll-up glass doors to retain their industrial vibe. Utilizing placemaking strategies, the architects expertly programmed the street-facing corner to have a strong, inviting presence and connection to the local community.

Project Data

LOT SIZE
49,225 SF
PROJECT SIZE
30,388 SF
LOCATION
SANTA BARBARA, CA
CONSTRUCTION COST
$800,000
PRINCIPAL
CLAY AURELL, SIS
PROJECT MANAGER
MATTHEW BEAUSOLEIL
DESIGN TEAM
JOSH BLUMER, AIA | ALEX PARKER | ERIC BEHR | MYRISSA WOLFE | MARITZA BEST
GENERAL CONTRACTOR
YOUNG CONSTRUCTION
LANDSCAPE ARCHITECT
COMMON GROUND LANDSCAPE ARCHITECTURE
CIVIL ENGINEER
ASHLEY & VANCE
ELECTRICAL ENGINEER
JMPE
MECHANICAL & PLUMBING ENGINEER
3C ENGINEERING
SURVEYOR
PROBER LAND SURVEYING