AB Design Studio

Typologies

Design Studio

Design Studio
Design Challenge

How did the architects maximize square footage and existing materials to create an open and contemporary office space?

Design Solution

Through adaptive reuse, AB design studio transformed the interior of the former Lyons storage building into their home office. The architects left as many elements as possible in their raw form, leveraging the appeal of simple, industrial materials to control costs.

Skylights and large windows throughout the space invite sunlight inward. Glass doors and walls allow the infiltration of natural light throughout the common areas, and expand the floorplan while open. Beeswax-polished floors give the existing concrete a warm luster, complementing and contrasting the cool metals of the exposed airducts and suspended, tracked lighting above. The architects lined a workspace wall with recycled wood stained a deep brown to create a playful mosaic of texture.

Sound retentive construction materials were used in common areas and conference rooms. In one meeting area, a large table made from a shipping container panel and topped with glass serves as a focal point and conversation piece. 

Project Data

LOT SIZE
35,285 sf
PROJECT SIZE
4,075 sf
LOCATION
Santa Barbara, CA
CONSTRUCTION COST
$600,000
PRINCIPAL
Clay Aurell, AIA
PROJECT MANAGER
Anthon Ellis
DESIGN TEAM
Clay Aurell, AIA | Josh Blumer, AIA | Karmen Aurell | Christopher Thibodeau
INTERIOR DESIGNER
AB design studio, inc.
GENERAL CONTRACTOR
Young Construction
STRUCTURAL ENGINEER
Ashley & Vance
ELECTRICAL ENGINNER
JMPE
MECHANICAL ENGINEER
Gollins, INC.
LIGHTING DESIGN
AB design studio, inc.
PLUMBING ENGINEER
Gollins, Inc.
SURVEYOR
LP Cook & Company
TITLE 24
Gollins, Inc.