BRIGHT HORIZONS Childcare Center

AB Design Studio

Typologies

BRIGHT HORIZONS Childcare Center

BRIGHT HORIZONS Childcare Center
Design Challenge

How did the architects integrate an indoor/outdoor child care center into an existing high-rise office building?

 

Design Solution

Armed with the knowledge that a child’s most critical development occurs in the first five years, AB design studio collaborated with Bright Horizons Family Solutions to create a cohesive environment for children that would nurture cognitive skills in early stages of life. As members of the Bright Horizons Guild, AB design studio was asked to provide a plan for an early child care center within an existing 21-story tower in downtown Los Angeles.

With an aggressive timeline and limited budget, the architects maximized the potential of 14,050 square feet of vacant ground-floor space by transforming it into a light-filled child care facility. Taking advantage of existing courtyards, the architects programmed interior/exterior playground environments that blended together through the removal and modification of the existing curtain wall system. The addition of large roll up doors allows for convenient access to outside spaces. Appropriately designed to maintain the Bright Horizons brand identity, interior environments were completely overhauled to provide a safe and inspiring learning environment for children.

Project Data

LOT SIZE
1.5 Acres
PROJECT SIZE
17,550 sf
LOCATION
Los Angeles, CA
CONSTRUCTION COST
$2.9 Million
PRINCIPAL
Josh Blumer, AIA
PROJECT MANAGER
Lauralee Boyle
DESIGN TEAM
Clay Aurell, AIA | Patrick Fromm
GENERAL CONTRACTOR
Clune Construction
LANDSCAPE ARCHITECT
Segura Associates, Inc.
MEP
Levine/Seegel Associates
STRUCTURAL ENGINEER
Brandow & Johnston, Inc.
ACOUSTICAL CONSULTANT
Steve Rogers Acoustics
CHILDCARE SPECIALIST
Studio MLA